Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2008 20:58 - Орфей свири на кавал в Широка лъка
Автор: romark Категория: Изкуство   
Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2008 21:08


Орфей свири на кавал в Широка лъка

Или Orpheus Cavalli, както каза Тома Марков.

Та разхождал се Орфей из Родопите фюткал си на кавалчето и където замръкнел там заспивал. В кръчмата на Гела даже често осъмвал, докато Бай Дафо, който бил малко момче тогава, опулено, изплезено, с надути от кенурки бузи, които в последващия период ще му бъдат от полза при надуването на гайдата, та будел се Орфеус както бил известен в Гърция, когато малкия Дафчо му бутал в ръката паничка пълномаслено кисело мляко от родопска крава наместо аналгетик против главоболието, плод на омайните почерпвания от предната вечер с карабунарско вино, донесено лично ат даскала в Карабунар, нещо като принос към музикалното културно наследство на всички балкански народи. Бързал Бай Дафчо с болкоуспокояващите, защото надуел ли Орфи дудука с това главоболие – жална ти майка тогова и тягостни песни за болни.

Не знам дали сте го виждали, но разправят Орфей бил красавец с бяла дреха одрешен с руси коси, дълги, къдрави и бледо лице манастирско, защото все по сенките свирил и вечер късно по кръчми. Харесвали го всички моми селски, градските - не, защото свирел по малко чалга като се напие, та всички моми тайно се заглеждали по него и били готови да идат с него чак в Гърция до Бяло море на плаж. И не само момите, обичали го и момци някои. Присядали край него след залез той да им фюткал с кавала, те да си пийват ракийка. Казват, точно по тая причина не се застоявал Орфей никъде а обикалял, далеч докато забравят за него или  им  отрезвеят главите пияни.

Кръстосвал назад-напред и все през Широка лъка минавал. Все някоя нова кръчма откривал и все уж за молко и все всички го заобичвали та все се налагало да изчезва сутрин рано, защото неможел да носи отговорност за чуждите, а и нежен бил с душа лесно ранима. Често даже неможел сметката да оправи. Веднаж, щото кръчмар се не буди, друг път щото пари няма, но нали щял пак да се върне, а и всички му били благодарни...

Искам да го нарисувам с птиче на кавалчето, птица – врабче както Сияна каза да се казва, а това е друга приказка и тъжна песен.
край, край!

 



Тагове:   Орфей,   кавал,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: romark
Категория: Изкуство
Прочетен: 64710
Постинги: 23
Коментари: 32
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930